emgshivofit

Kijken en controleren of er ook de juiste aanspanning van de spieren is?

Dat kan middels Myofeedback. Hierbij wordt vanuit het “myogene” (spiergedeelte) feedback (terugkoppeling) gegeven aan de patiënt over de contractie, of mate van activatie van een bepaalde spier tijdens het trainen.

Terugkoppeling kan op verschillende manieren worden gegeven zoals auditief, visueel of op een andere manier.

De bewegingspatronen van de spieren zijn erg belangrijk bij het ontstaan van spier- of gewrichtsklachten. Bij een verkeerde volgorde van aanspanning kan er een overbelasting van de spieren en pezen ontstaan. Het afleren van de bewegingspatronen is coördinatief erg moeilijk en in de meerderheid van de gevallen de oorzaak van allerlei pees- en gewrichtsklachten.

In de praktijk maken we gebruik van de Back Stabilizer en de Physioplux. De Physioplux meet de spieractiviteit middels een oppervlakte EMG. Er worden elektrodes op de huid geplakt. Waarna door patiënt en therapeut de waardes meteen af te lezen zijn op een tablet of oefeningen en taken juist worden uitgevoerd.

De Physioplux kan o.a. inzichtelijk maken of de juiste spieren aanspannen, de juiste volgorde van aanspanning van de diverse spieren doorlopen wordt en meten van de mate van aanspanning van de diverse spieren

Voor een schouderfysiotherapeut is de PhysioPlux een waardevol hulpmiddel omdat de schouderoefeningen hiermee werkelijk op maat kunnen worden gemaakt voor de patiënt.

Het sneller en gemakkelijker aanleren van oefeningen met behulp van Myofeedback kan ertoe leiden dat patiënten sneller meer kunnen oefenen en hiermee sneller herstellen.